allexya-bianka-story

Direktlänk till inlägg 29 januari 2018

Vad gör du om en kompis eller någon annan i din närhet känner sig nere?Men vad man ska göra om själv mår dåligt?

Av Allexya Andreea Bianka - 29 januari 2018 13:37


Livet går upp och ner för alla ibland, men för vissa är det mer ner än upp. Att må dåligt en längre period är såklart riktigt jobbigt, men det finns saker man kan ändra på i sitt liv för att hjälpa sig själv till att må lite bättre.
Här kommer lite tips på vad jag om en av mina nära och kära är nere eller mår dåligt.
Det som man kan göra om en kompis eller om en annan vi bryr om mår dåligt är att:
Helst prata med den personen och fråga hur den mår! Ställa upp för den personen, lyssna och prata.
Fråga om allt är bra och om personen vill prata. Om inte ? lämna ifred.
Gör något tillsammans med den för att få den att tänka på något annat.
Om min kompis är deppig eller mår dåligt går vi och fikar och jag försöker bara lyssna.
Små generösa gester. Om man märker att någon mår dåligt så kan man ju vara extra snäll mot den personen.
Man kan bjuda ut personen i fråga, och göra saker tillsammans som till exempel bio eller picknick.
Lyssna! Ge råd om det går. Umgås, försöka få personen att ha roligt. Lösa problem om det är orsaken, åtminstone försöka.
Vara vid personen, stötta och visa omsorg.
Man kan prata, man kan få den att skratta, göra någonting tillsammans.
Vara där för personen, hålla om, prata med, lyssna på personen, uppmuntra, vara uppmärksam. Ge den stöd, visa att han eller hon har många som hjälper i omgivningen. Visa hänsyn till hans eller hennes känslor.
Det viktiga är att lyssna på den och visa att man bryr sig. Man ska visa att man finns där för den. Det kan vara lätt att försöka byta samtalsämne för att det är läskigt det man pratar om, men försök, det hjälper att lyssna och visa att man finns där.
Hoppa i vattenpölar är kul! Kolla på barnprogram är kul också.
Framför allt lyssna på den som mår dåligt och visa att man bryr sig. Gör något för personen som man vet att den uppskattar. Finnas där om den andra behöver en. ?Behandla andra som du själv vill bli behandlad.? ? Detta gäller också i denna situation.

Men frågan är vad man ska göra själv om man har en dålig period eller är nere. Här kommer några tips på vad jag gör för att må bättre.
-Var utomhus mycket
Att regelbundet få vara i solljus är en av de mest effektivt naturliga sätten att må bättre. Att vistas i naturen har visat sig vara bra för att minska stress, lindra ångest och depression, få en på bättre humör och ge känslor av tillfredsställelse. En av anledningarna till att solljus får oss att må bättre är att det ökar nivåerna av serotonin. Serotonin är en kemikalie i kroppen som tros hålla ens humör i balans, vissa tror att för lite serotonin kan vara anledning till depression. Solljus hjälper också till att styra kroppens dygnsrytm som bestämmer om du får en god nattsömn. Att få tillräckligt med sömn är jätteviktigt för att må bra, då sömnbrist är en stor riskfaktor för depression.
-Håll en bra kost
Att äta bra och hälsosamt har många fördelar. Det är såklart bra för den fysiska hälsan att äta bra, men det är också bra för den psykiska hälsan visar forskning. Viss mat stimulerar kroppens produktion av serotonin, till exempel ägg, mat som innehåller mycket omega-3 fetter (bland annat lax), nyttiga fetter så som kokos- eller linfröolja, och körsbär.
-Motionera och träna
Träning är i alla former är bra för att bättra på humöret. Till exempel kan styrketräning lindra symptom på ångest och depression. För vissa kan det också vara skönt att ha ett träningsmål, då det boostar självförtroendet när man når det.
-Sätt upp mål
Att sätta och uppnå mål kan faktiskt hjälpa en skynda på processen för att må bättre, även om det kanske inte direkt är det man tänker på om man mår dåligt. Att uppnå ett mål bygger på ens självförtroende, vilket alltid är en humörhöjare. Man kan sätta stora mål eller små mål (eller både och), det väljer man själv.
-Jobba med tacksamhet
En tacksam attityd hjälper till med självkänslan, förbättrar ens relationer, minskar negativa känslor och boostar glädje-känslor. Att öva på att vara tacksam är jätteenkelt. Skriv ner tre saker varje dag som du är tacksam för, stort som smått.
-Prata med någon
Genom att prata med en terapeut, eller någon i din närhet om det passar dig bättre, är ett effektivt sätt att komma underfund med vad det är som gör att du mår dåligt. Du kan bearbeta gamla jobbiga händelser och det blir lättare att sikta framåt.

Det här är saker som jag brukar höra för att jag ska må bättre om jag har en dålig period,men också saker, som jag brukar göra för att min nära och kära ska må bra.?????????
Hoppas att de här tipsen, som jag skrev om kommer hjälpa er.??????

 
 
Ingen bild

Anonym

30 januari 2018 11:30

Tack för så mycket information 🤗🤗🤗

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Allexya Andreea Bianka - 31 augusti 2018 01:10

Fårst kan man fråga vad vill de att du ska göra får utbildning och sen kan du säga vad vill du göra. Men jag vet de e inte så lätt och göra det men man kan prova.Jag säger inte att du ska ignorera vad dina föräldrar säger, därför du vet mer än oss me...

Av Allexya Andreea Bianka - 31 augusti 2018 01:06

Det finns flera typer av inlärningssvårigheter som kan ta sig olika uttryck hos olika individer.* En ”generell” inlärningssvårighet resulterar i att personen har svårare än de flesta andra att ta till sig all slags ny information, och att...

Av Allexya Andreea Bianka - 31 augusti 2018 01:00

Tourettes syndrom hör till de utvecklingsrelaterade tillstånd som debuterar i barndomen eller ungdomen. Det är en kombination av tics, dvs ofrivilliga repetitiva rörelser respektive ljud, som utgör kriterierna för Tourettes syndrom. Dessa tillstånd a...

DID

Av Allexya Andreea Bianka - 6 juli 2018 19:13


Dissociativ identitetsstörning (engelska: dissociative identity disorder, DID), personlighetsklyvning eller multipel personlighetsstörning, är en dissociativ störning, som är en formell psykiatrisk diagnos. Den beskriver ett tillstånd där en enskild ...

Av Allexya Andreea Bianka - 6 juli 2018 19:08

***Udda eller excentriska personlighetsstörningar Paranoid personlighetsstörning Denna personlighetstyp karaktäriseras av misstänksamhet, bristande tillit, tolkar handlingar som fientliga eller föraktfulla och är känslig för kränkningar. Personer m...

Ovido - Quiz & Flashcards