allexya-bianka-story

Senaste inläggen

Av Allexya Andreea Bianka - 4 juli 2018 01:36

Hjärnans sätt att hantera information är påverkad på flera sätt när man har Asperger. Det gör att det blir krångligt i samspelet med andra. Det kan också vara svårt att få ordning på sitt tänkande och sin vardag.
Det syns inte på utseendet att man har Asperger. En del med Asperger, men inte alla, har en udda stil. Vissa för att de väljer det och gillar att ha ett annorlunda utseende och andra för att de inte uppfattar vad som anses udda och vad som anses mer vanligt. Eftersom det inte syns på utseendet att man har Asperger så blir det ofta missförstånd mellan människor utan Asperger och människor med Asperger. Människor utan Asperger tror att den med Asperger ska funka som de själva gör.

****Socialt samspel
Det ena diagnoskriteriet för Aspergers syndrom handlar om socialt samspel. Socialt samspel är allt vi människor gör i relation till andra människor. Det handlar exempelvis om:
-Vad vi säger och hur vi säger det.
-Vilka sociala relationer vi har och hur vi hanterar dem.hutatur vi använder vårt kroppsspråk.
I diagnoskriterierna för Aspergers syndrom står det att man har kvalitativt nedsatt förmåga till socialt samspel. Alla med Asperger tycker inte själva att de har kvalitativt nedsatt förmåga, men många beskriver att det är jobbigt med sociala kontakter och att det ofta är krävande. Att ha annorlunda förmåga till socialt samspel än majoriteten är det ena diagnoskriteriet.

****Beteenden och intressen
Det andra diagnoskriteriet beskriver stora behov av rutiner och struktur. Där hamnar också specialintressen, som en del, men långt ifrån alla, med Asperger har. Många med Asperger har ett stort behov av att saker blir ungefär som man tänkt sig. Därför kan man ibland upplevas som oflexibel av omgivningen.
Ibland är det jobbigt och rutinerna som man har kan kännas tvingande, men för det mesta brukar personer med Asperger tycka att det är rätt skönt att leva ett liv som är som det brukar, utan alltför mycket oförutsägbarhet och överraskningar. Att ha annorlunda förmåga kring beteenden och intressen är det andra diagnoskriteriet.

***Allvarliga problem med vardagslivet
Alla människor kan känna igen sig i att det kan bli lite knepigt för dem ibland, gällande såväl att få ordning på det sociala som att få koll på rutiner i vardagen. För att få en Aspergerdiagnos krävs att det är betydande problem, som under en lång tid ställer till det i vardagen.
Man kan ha Asperger även om omgivningen inte märker av de här svårigheterna. En del med Asperger lär sig att vara sociala och att få till vardagsrutinerna, men de får ofta lägga extremt mycket kraft på det, vilket gör att orken ibland tar slut. Man kan behöva hjälp av någon klok person, till exempel någon från habiliteringen, för att lära sig att hushålla med sin ork.
En del som har ansträngt sig oerhört mycket under lång tid för att få ordning på vardagen kommer till psykiatrin med utmattningssymtom och det är först då man förstår att det handlar om Asperger.äEtt okej liv
Kan man ha ett okej liv trots att man har Asperger? Jo, visst kan man det. En del som har landat i sin diagnos kan nog till och med påstå att man kan ha ett okej liv på grund av sin Asperger
? att det särskilda sättet att tänka tillför livskvalitet som man inte fått uppleva annars. För att leva sitt liv med diagnosen på det sättet krävs att man har en omgivning som har stor förståelse och acceptans för att vi alla fungerar olika och att man hittat en balans i livet när det gäller vila och utmaning.
-att ha Asperger i det samhälle som vi byggt upp är krävande. Det ställs ofta krav på att vi ska vara socialt kompetenta, flexibla och kunna tänka på många saker samtidigt ? precis det som är svårt för många med Aspergerdiagnos.
Viktigt med förstående omgivning
Många med Asperger upplever tonårstiden som rörig och jobbig, där man ständigt utsätts för krav som överskrider ens förmåga. Att ständigt känna att man misslyckas är skadligt för alla, oavsett om man har en diagnos eller inte. Om man har en tillvaro som ser ut så behöver man få hjälp av en förstående omgivning. Det kan vara en god vän, en skolkurator, någon från ungdomsmottagningen eller från psykiatri eller habilitering.
Det är bra att veta att även om tonårstiden är tuff så behöver inte resten av livet vara lika krångligt. Många upplever att livet blir lite lättare när man mognar själv. För en del kan det kännas lättare när man slipper att gå i skolan, som är en jätteutmaning för många med Asperger.
Exempel på vad som är viktigt för att känna att livet är okej:
-Att ha schysta människor omkring sig - och i lagom dos förstås.
-Att veta vad man behöver stöd med - och att också få det stödet.
-Att hitta sysselsättningar som man tycker känns någorlunda meningsfulla.

Av Allexya Andreea Bianka - 3 juli 2018 21:43


Det finns vissa människor vi bör skydda oss från, och det är människor som försöker manipulera oss. Den som manipulerar kallas manipulatorn i den här texten. Manipulatorn försöker få andra människor att ge honom saker, göra saker, eller bete sig på ett visst sätt utan att säga klart och tydligt att det är det han vill ha av den andre.

-En människa ,som är öppen och tydlig med vad hon vill ha av dig är inte manipulativ. Att säga: "Jag skulle vilja att du hjälper mig med..." "Jag skulle gärna vilja att du kom hem till mig..." "Det här skulle jag vilja ha av dig..." är att rakt och tydligt be den andre om saker. I en sådan relation finns en öppenhet och också en respekt, vilket gör att om den andre säger nej, brukar detta nej ofta accepteras av den som frågat. I en sådan relation finns respekt för varandras gränser, och inför det faktum att var och en har rätt att säga nej och har rätt att bestämma själv över sitt liv, sina saker, sina känslor och sitt beteende. Man behöver inte undra vad den andre vill ha av en eller vad den andre är ute efter, för allt sägs öppet och respektfullt.

Manipulatorn däremot försöker få saker av dig utan att öppet be om dem. Han eller hon manipulerar dig dit han eller hon vill genom att spela på olika saker. Dessa är oftast:

-dina rädslor
-dina skuldkänslor
-din pliktkänsla
Den som är manipulativ är ofta mycket skicklig på att se andra människors svagheter och ömma punkter. Är man rädd att inte bli omtyckt av andra kan manipulatorn spela på din rädsla för att inte vara omtyckt genom att säga: " Jaha, vill du inte göra det där, ja det är vissa som tycker du är konstig som tackade nej." Har du skuldkänslor för att du inte ställer upp tillräckligt för en äldre förälder kan du få höra "Ja, bry er inte om mig bara, jag förstår att ni har mycket att göra, jag får försöka klara mig ensam även om mitt hjärta har blivit sämre." Har du en stark pliktkänsla kan manipulatorn säga saker som går ut på att du sviker, att du är lat eller att du är slarvig.

Viktigt är alltså att komma ihåg, att manipulatorn använder sig av dina ömma punkter för att få dig att känna på ett visst sätt. Du kommer att känna dig "dålig" på ett eller annat sätt. Du kanske plötsligt har fått dåligt samvete, blivit ängslig för något du inte oroat dig för innan eller börjat känna dig som en stor svikare, för att nämna några exempel.

När man därmed har börjat uppfyllas av negativa känslor och rädslor är man lättare att manipulera. Ivrig att behaga, att göra rätt för dig och att ställa upp kan du plötsligt gå med på en mängd saker som man egentligen inte vill göra. Man kanske säger ja till något för att du drabbats av dåligt samvete eller för att man har fått ont i magen av blotta tanken på att bli illa omtyckt av de andra. Manipulatorn har därmed lyckats att få dig dit han eller hon vill genom att spela på dina känslor.

***Sammanfattningsvis kan man säga att manipulatorn vill få dig att känna på ett speciellt vis så att du ska agera på ett speciellt vis, som kommer gagna manipulatorn och ge honom/henne det han/hon vill ha, utan att behöva säga klart och tydligt vad han eller hon vill ha.

Den som är manipulativ är oftast väldigt snäll och charmig, särskilt i början av kontakten. Man kanske vaggas in i ett mysigt, smickrande tillstånd där man får komplimanger, uppmuntran, presenter och hjälp med allt möjligt. Man kanske sätts på en piedestal. Manipulatorn kanske är en förträfflig lyssnare och plötsligt har du berättat en massa personliga saker om dig själv (som manipulatorn sedan kommer att använda sig av.) Informationen om dig kommer manipulatorn att använda sig av för att förstå dina ömma punkter, dina rädslor, var ditt dåliga samvete finns och vad man känner pliktkänsla inför. En person som inte bryr sig om vad andra tycker om henne kommer inte att kunna bli manipulerad när det gäller hennes sociala relationer. Men om hon samtidigt har komplex för sitt utseende kan det bli ett område för manipulatorn att utnyttja och spela på - t ex rädslan för ålderstecken, rädslan för att gå upp i vikt etc.

****HUR VET MAN ATT MAN BLIR MANIPULERAD?
Man har en vag känsla av att något inte stämmer. Att personen ifråga inte riktigt går att lita på, men att det rent förnuftsmässigt verkar osannolikt eftersom personen är så snäll och charmig mot dig.
Man vet inte var man har personen ifråga. Man känner att han eller hon vill ha något av dig men man vet inte vad det är. Personen kan plötsligt verka nöjd, som om han eller hon har fått det han eller hon ville ha, men du vet inte vad det är.
Personen ifråga använder sig av vaga uppgifter, t ex "Vissa tycker att du svek dem när du sade nej till att göra det där." Vilka är "vissa"? Kan personen specificera vilka det handlar om? Personen kanske även ändrar sig och förnekar att han eller hon har sagt vissa saker.
Om man konfronterar personen med att du känner dig manipulerad slängs alltihop tillbaka på dig och du får skulden. Det går inte att reda ut vad som händer eller diskutera på ett öppet, respektfullt vis.
Om man frågar rätt ut vad manipulatorn vill ha så får man inget riktigt, tydligt svar.
Man känner sig som en "dålig människa" efter kontakt med manipulatorn. Man kan känna sig orolig, olustig, ha dåligt samvete, känna dig som en svikare, känna dig illa omtyckt, lat, ful, osäker, ängslig eller impulsiv, för att nämna några exempel. Din rädsla har tickat igång och får dig att fatta beslut, tacka ja, tacka nej, agera eller bete dig på ett visst sätt, ibland ganska förhastat.
I kontakten med manipulatorn gör du saker som du sedan ångrar och mår dåligt över. Man känner att allt gått väldigt snabbt.


HUR KAN MAN UNDVIKA ATT BLI MANIPULERAD?

Om det är möjligt:
- bryt kontakten med den som manipulerar dig och får dig att må dåligt och göra saker, som man egentligen inte vill.
-Håll distansen till manipulatorn.
-Lämna inte ut något om dig själv. --Undvik att visa sina ömma punkter eller berätta om sina rädslor.
-Håll dig neutral.
-Säg nej. Man har rätt att säga nej.
-Be om betänketid: "Jag behöver tid att fundera över det där."
-Bry dig inte om vad manipulaorn tycker om dig.
-Bry dig inte om ifall han/hon pratar bakom din rygg. Det är så manipulatorn gör. Det kan även vara ett uttryck för att du lyckats med att inte låta dig bli manipulerad.
***Ifrågasätt manipulatorns påståenden: "Hur menar du nu?" "Vilka människor menar du har sagt så om mig?" "Det där känner jag inte igen mig i." "Är det något du vill ha så kan du be mig om det rätt ut."
-Stå på dig.
-Vackla inte.
-Upprepa ditt nej och dina ståndpunkter, men utan att försvara eller förklara dem.
-Nappa inte på betet som manipulatorn slänger ut, t ex "Det fanns vissa som blev besvikna på dig när du gjorde så."
-Tappa inte fattningen. Håll dig lugn! Vissa inte starka känslor inför den som försöker manipulera dig.
****Lita på din magkänsla.Det är väldigt viktigt. *****
-Vet att en manipulativ person siktar in sig på snälla, naiva, tillitsfulla människor. Att vara exempelvis snäll är något mycket fint och värdefullt, men visa inte den snällheten inför någon du inte litar på. I en perfekt värld hade alla gått att lita på, men så är det tyvärr inte.
-Förlåt dig själv om man har blivit manipulerad av någon. Det är inte lätt att stå emot någon som är manipulativ, och det händer de flesta någon gång eller flera. Men du kan lära dig av dina misstag och stärka dig själv så att du inte blir ett lika lätt byte nästa gång!! Man kan utvecklas och gå vidare i livet.
###Tro på dig själv.Det är viktigt. Alla ska tro på sig själva.###
-Tänk kritiskt.
-Så länge man är rädd för något riskerar mam att bli manipulerad. ---Jobba med dina rädslor och var sparsam med vilka som får se dina rädslor.

***All fysisk misshandel i nära relationer har en gång börjat med en längre eller kortare period av verbal och psykisk misshandel. Därför är det viktigt att känna till de subtila varningstecknen för hur verbal misshandel tar sin början samt hur den därefter tar sig uttryck. Det finns även förhållanden utan fysiskt våld, men där verbal misshandel pågår år efter år, något som är förödande för offret och skapar lika mycket lidande som fysisk misshandel gör.

Den här som jag skrev här fokuserar mycket på den verbala, alltså den psykiska, misshandeln. Men ordet misshandel kan på den här hemsidan syfta på både verbal och fysisk misshandel. Verbal misshandel leder ofta till fysisk sådan, och dessa kan existera parallellt med varandra i en nära relation. När ordet misshandel skrivs här, åsyftas alltså både verbal och/eller fysisk. Misshandel är misshandel, och den orsakar stora skador på en människa, oavsett om den utförs med ord och beteenden, eller med knytnävar.

Av Allexya Andreea Bianka - 15 februari 2018 08:32

Vad är manodepressivitet (bipolär sjukdom)?
Manodepressiv, eller bipolär som det också kallas, är en psykisk sjukdom som gör att du i skov får depressiva och maniska perioder. Sjukdomen går att behandla på olika sätt så att du kan leva ett normalt liv.

Olika typer av bipolär sjukdom
Idag används benämningen bipolär sjukdom istället för manodepressiv sjukdom. Bipolär sjukdom delas också upp i olika typer.

Bipolär sjukdom 1
Denna form är närmast besläktad med det förra namnet manodepressiv sjukdom och innebär depression varvat med kraftiga manier som ger psykotiska symptom.

Bipolär sjukdom 2
Denna form är vanligare och innebär att depressioner varvas med mindre manier (så kallad hypomani).

Bipolär sjukdom kan också beskrivas med hur snabbt personen pendlar mellan depression och mani. Detta kallas ?cycling? på engelska. Fyra eller fler episoder under ett år kallas ?rapid cycling? eller snabb pendling. Ännu snabbare pendling kallas ?ultrarapid cycling? och kan vara svårt att skilja från andra tillstånd som borderline eller ADHD.

Utlösande faktorer
Utlösande faktorer för manodepressiva skov kan vara förändringar i livssituationer och långvarig stress. Oftast är det depressioner som utlöses av utomstående faktorer, men även mani kan bero på stressande livshändelser.

Behandling
Det är stora påfrestningar på en person som är manodepressiv och för att minska risker för djup depression och självmord är det viktigt med behandling. Det finns flera olika typer av behandling och vilken typ av behandling som är mest effektiv beror på symptomen.

Läkemedel
Det finns flera olika läkemedel som minskar svängningarna i humöret hos den sjuka. Men det finns även en behandling som kallas för litiumbehandling. Det är ett grundämne som finns i naturen och därmed även i våra kroppar. Litiumbehandlingen ställs in successivt för att anpassa doseringen till personen.

Här har ni en hemsida där ni kan testa er själva och se om ni har någon bipolär sjukdom. :
https://manodepressiv.se/test-ar-du-manodepressiv/

Av Allexya Andreea Bianka - 29 januari 2018 18:01

Adhd märks på olika sätt hos olika personer. Du kan ha adhd om du har svårt att koncentrera dig och lätt blir störd i livliga miljöer. Du kan ha svårt att hålla ordning omkring dig och att få saker och ting gjorda. För att få veta om du har adhd behöver du först få en utredning. Om du har adhd finns mycket hjälp att få för att få vardagen att fungera bättre.
Adhd är en funktionsnedsättning som påverkar din förmåga att koncentrera dig och att styra och kontrollera ditt beteende. Det kan också påverka hur aktiv och intensiv du är som person.
Alla med adhd är olika. Adhd har ingenting med intelligens att göra. Det är en medfödd känslighet i hjärnans nervsystem.
Svårigheter i vardagen
Adhd är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vilket innebär att du kan ha olika problem i vardagen. En vanlig svårighet är att du lätt blir störd av att vara i röriga eller stökiga miljöer, och att det är svårt att komma igång med vissa uppgifter, om de inte känns motiverande, eller att det är svårt att bli klar med det du håller på med.
För att en person ska få diagnosen adhd krävs att svårigheterna har funnits under en lång tid och att de ger så stora problem i vardagen att det medför en funktionsnedsättning. Svårigheterna ska dessutom märkas i flera miljöer, både hemma och på jobbet eller i skolan.
Varför heter det adhd?
Bokstäverna AD står för attention deficit, som betyder brist på uppmärksamhet. Bokstäverna HD står för hyperactivity disorder, som betyder hyperaktivitets-störning, alltså att man har ovanligt mycket energi.
Men alla med adhd är inte överaktiva, utan kan tvärtom ha problem med för låg aktivitet. Ibland kallas det i vardagligt tal för add. Inom sjukvården pratar man i stället om olika former av adhd.
Olika former av adhd
Du kan ha olika form av adhd, beroende på vilka symtom du har, och vilka svårigheter det skapar i ditt dagliga liv. Adhd brukar delas in i tre former:
Kombinerad form ? du har problem med uppmärksamhet, överaktivitet och impulsivitet. Det är den vanligaste formen av adhd.
Huvudsakligen ouppmärksam form ? du har problem med uppmärksamhet och koncentration, men få eller inga problem med överaktivitet och impulsivitet. Denna form av adhd benämns ofta add. Eftersom denna form inte alltid märks lika mycket utåt kan det ibland ta längre tid att upptäcka.
Huvudsakligen hyperaktiv-impulsiv form ? du har problem med överaktivitet och impulsivitet men få eller inga problem med uppmärksamhet. Denna form av adhd är vanligast hos förskolebarn och kan med tiden antingen avta eller övergå till en kombinerad form av adhd.
Andra vanliga svårigheter
Det är vanligt att den som har adhd har problem med sömnen. Låg självkänsla och olika former av psykisk ohälsa som ångest, depression eller ätstörningar är vanligt. Det är också vanligt att man lättare hamnar i ett beroende, till exempel av nikotin eller alkohol.
Det är vanligt att man har dyslexi eller andra inlärningssvårigheter. En del har samtidigt autistiska drag eller ett autismspektrumtillstånd, som Aspergers syndrom eller någon form av Tics som till exempel Tourettes syndrom.
Hur vanligt är adhd?
Det har blivit vanligare att diagnosen adhd ställs. Det beror troligen på flera saker, men den största orsaken är att kunskapen om adhd har ökat, vilket gör att fler utreds och får diagnos.
Drygt 5 procent av barn i skolåldern beräknas ha adhd. Hos vuxna är det cirka 2,5 procent. Att det är färre vuxna beror till stor del på att man ofta lär sig att hantera sina svårigheter med tiden.
Hur märks det att någon har adhd?
Det är stor skillnad på hur adhd märks hos olika personer. Hur du påverkas varierar också beroende på omgivningen och vilka krav som ställs på dig.
Vanliga tecken på adhd
Om du har adhd är det vanligt att du känner igen dig i flera av dessa beskrivningar:
Du har svårt att koncentrera dig och har många tankar och idéer i huvudet på samma gång.
Du har svårt att komma igång med uppgifter.
Du har svårt att komma ihåg långa instruktioner.
Du kan ha svårt att skapa ordning och struktur omkring dig.
Du har svårt att passa tider.
Du glömmer eller tappar ofta bort saker.
Det är vanligt att du skjuter upp saker tills det blir försent.
Det finns också annat som är vanligt vid adhd, som till exempel att:
Du tycker att det är jobbigt att skriva eller läsa.
Du kan ibland göra saker utan att tänka efter före.
Du har ett stort behov av att röra på dig.
Du kan vara orolig, ha ångest eller ha svårt att sova.
Du kan bli trött av att umgås länge med andra.
Du kan ha svårt att reglera ditt humör.
Du kan vara extra stresskänslig.
Du kan också ha svårt att vara flexibel. Att vara flexibel handlar om att klara en förändring, när något inte blir som du har tänkt.
*******Olika hos olika personer
En del som har adhd har svårt att kontrollera sina impulser och sätter igång med flera olika saker samtidigt. En del har svårt att sitta still. Andra är mer passiva och har svårt att komma igång med en uppgift. En del är utåtriktade och sociala, andra är mer inåtvända.
Det kan vara svårt att följa instruktioner och hålla uppmärksamheten på sådant som du inte är intresserad av. Det du själv tycker är kul eller intressant, kan du däremot lyckas bra med.
Att leva med adhd
Att ha en neuropsykiatrisk diagnos som adhd innebär inte att det är något fel med dig, utan att du har ett annorlunda sätt att fungera på än det som ofta förväntas i samhället. Det innebär att du kan ha olika svårigheter i vardagen, eftersom samhället är uppbyggt på ett sätt som inte passar alla.
På grund av de svårigheter som du har kallas det för en funktionsnedsättning, även om ditt sätt att vara även har fördelar. Därför kan du, om du hellre vill det, kalla det för en funktionsvariation.
Du är alltid mer än diagnosen kan förklara
Adhd kan innebära olika svårigheter beroende på din personlighet och vilken livssituation du befinner dig i. Svårigheter som du hade som barn kan till exempel ha förändrats med tiden, och som vuxen kan du ha lärt dig hur du ska hantera det du tyckte var svårast då.
Din personlighet, ditt temperament, dina egenskaper, värderingar och intressen påverkar också hur du är och fungerar. Diagnosen kan därmed bara delvis beskriva vem du är. Din personlighet är alltid mer komplex än vad som kan förklaras av din funktionsvariation eller funktionsnedsättning.
Ökad förståelse och acceptans
Att inte kunna styra eller kontrollera sitt beteende kan göra att man lätt känner sig missförstådd och frustrerad i relation till andra människor. Det kan leda till konflikter med omgivningen.
När en person kommer försent ofta eller glömmer bort saker kan det skapa irritation hos omgivningen. Det kan uppfattas som att personen inte anstränger sig, fast det inte alls är så.
Det kan vara viktigt för omgivningen att förstå varför du har svårt med vissa saker. Ju mer du förstår och accepterar ditt sätt att fungera, desto lättare kan det bli för dig att förhålla dig till andra människor och deras förväntningar. Det blir också lättare för dig att förklara för andra vad du behöver för att må bra.
Hitta egna strategier
Om du accepterar dina begränsningar och svårigheter kan du hitta lösningar som passar dig. En del saker kan kännas omöjliga om du tänker på dem som en enda uppgift. Men delar du upp dem i etapper och gör en sak taget kan du lyckas även med det du tycker är svårt.
Om du har en impulsiv eller hyperaktiv form av adhd har du ofta svårt att se konsekvenserna av ditt handlande. Du kanske ofta väljer det som känns bra för stunden, i stället för det som är bäst på längre sikt. Det kan göra att du hamnar i situationer där du känner skuld och känner att det är svårt att bemöta andras irritation. Genom att du lär dig mer om hur du fungerar och hittar dina egna strategier kan det minska dina skuldkänslor och hjälpa dig att hantera omgivningen krav.
Din motivation är ofta avgörande
Om du har adhd har du ofta svårt att planera och organisera uppgifter eller aktiviteter om du inte är mycket motiverad. Du skjuter ofta upp sådant som du tycker är svårt eller tråkigt, som att städa eller betala räkningar.
När du väl är motiverad kan du gå in för det du gör så mycket att det blir svårt att avbryta det du håller på med. Om du har svårt att förhålla dig till tid och att prioritera vilken uppgift du ska göra först kan du ha stor hjälp av elektroniska hjälpmedel, som påminner dig om att det är dags att ta en paus. Läs mer i kapitlet om hjälpmedel.
Ofta bättre med tiden
Hur stora svårigheter du har i ditt liv kan också ändras med tiden. Ju mer du lär dig om hur du fungerar och hittar egna lösningar för att klara olika situationer, desto lättare kan du få att hantera dina svårigheter. Det brukar också bli lättare att se och utveckla sina positiva egenskaper som beror på adhd när man är äldre. Då kan det också vara lättare för dig att välja vilka sammanhang du vill vara i.
Om du har adhd brukar överaktiviteten minska med åren. Även om otåligheten finns kvar, har du kanske lärt dig att hantera den på olika sätt. Att ta reda på hur din adhd påverkar dig kan hjälpa dig att acceptera dig själv. Ju mer kunskap, desto lättare brukar livet kunna bli för dig som har adhd.

Vad innebär en utredning?
Om du eller ditt barn ska gå igenom en utredning kommer ni att få göra ett antal besök i vården, träffa flera yrkespersoner och svara på många frågor. Skillnaden mellan att utredas som vuxen och att utredas som barn är framför allt att utredningen av barn involverar även förskolepersonal eller skolpersonal.
Att utredas som vuxen
Att gå igenom en neuropsykiatrisk utredning som vuxen innebär att du träffar en läkare och en psykolog vid flera tillfällen och får göra flera intervjuer och tester.
Ibland kan utredningen göras av ett team. Då kan flera olika yrkespersoner delta, till exempel en psykolog och läkare, men även en pedagog, en sjukgymnast eller en arbetsterapeut.
När utredningen är klar får du information om resultatet och vilken hjälp, stöd eller behandling du kan få. Det kan vara bra att ha en närstående med sig vid det avslutande samtalet.
Utredning av barn involverar fler personer
En utredning innebär att du och ditt barn träffar en läkare som ställer frågor. Här är några exempel på frågor du kan få svara på:
Hur har barnet utvecklats? När lärde sig till exempel barnet att gå och prata?
Vilka styrkor och svårigheter har barnet?
Har barnet några problem med sömnen eller med mat och ätande?
Hur fungerar barnet ihop med andra barn?
Finns det någon mer i familjen som har liknande svårigheter?
Förutom att du och barnet intervjuas brukar även personal på skolan eller förskolan hjälpa till att beskriva hur barnet fungerar i förskolan eller skolan, och på fritiden. Utredningsteamet har oftast en specialpedagog som tar kontakt med skolan och som också kan utreda barnet när det gäller till exempel förmågan att läsa och skriva.
Utredningen avslutas med att du som förälder få information om vad som kommit fram och vilken hjälp, stöd eller behandling barnet behöver. Barnet får också information, anpassad utifrån barnets ålder och mognad. Sedan informeras skolan vid ett möte där också du som förälder deltar.
Ofta skönt att få en diagnos
Det är olika hur det känns att få en diagnos, men oftast är det positivt. Det kan till exempel vara skönt att få ett namn på de svårigheter du eller ditt barn har och det kan i sin tur öka förståelsen från omgivningen.
Ju mer du lär sig om funktionsnedsättningen, desto lättare brukar det vara att acceptera situationen. Kunskap gör ofta att du lättare kan se möjligheter istället för bara svårigheter.

Hoppas att du, ja just du, som har läst det, som jag skrev här fått mer inte om vad ADHD är och hur det är att leva med den.
HOPPAS ATT DU,JA JUST DU, SOM LÄSTE OCH KÄNNER IGEN DIG I DET, SOM JAG HAR JUST SKRIVIT KOMMER SÖKA HJÄLP.

Av Allexya Andreea Bianka - 29 januari 2018 15:19

Att känna sig ledsen och nedstämd är vanligt och händer alla människor ibland. Men om du är nedstämd en längre tid kan det vara en depression som behöver behandlas. De allra flesta som blir deprimerade blir bättre redan efter några veckor med rätt behandling.
Nedstämdhet, oro och ångest är naturliga reaktioner på svåra händelser i livet. Om du till exempel har förlorat jobbet, fått problem med ekonomin eller dina nära relationer, kan du må dåligt under en period.
Det är också vanligt med nedstämdhet utan någon tydlig anledning. Känslor av sorg, ilska eller håglöshet är en del av livet och varken sjukt eller skadligt. Oftast går känslorna över efter en tid, kanske med stöd av närstående. Vardagens sysslor och rutiner kan också hjälpa till, så att man tänker på och gör annat än det som är svårt.
Om du känner dig nedstämd och orkeslös varje dag under mer än två veckor och har tappat lusten till sådant du vanligtvis brukar tycka om att göra, kan du ha blivit deprimerad.
Gränsen mellan nedstämdhet och depression är flytande. Det händer att den som håller på att bli deprimerad inte själv märker det. Ibland är det de närstående som upptäcker förändringen.
En enstaka depression går oftast över på ungefär ett halvår, men det kan vara en mycket besvärlig period. Det är viktigt att be om hjälp, så att depressionen blir så lindrig som möjligt.
De allra flesta som råkar ut för en depression och får rätt behandling börjar må mycket bättre redan efter några veckor.
Den vanligaste formen av depression kallas egentlig depression och brukar delas upp i tre nivåer. Även om gränserna mellan de olika nivåerna inte är skarpa kan de beskrivas ungefär så här:

-Lätt eller lindrig depression
Om man har en lätt depression kan man ofta fungera socialt och praktiskt i sitt dagliga liv, trots att man mår dåligt inombords. Man kan klara av att gå till jobbet eller umgås med sina vänner, fast det kräver att man anstränger sig och "biter ihop".

-Medelsvår eller måttlig depression
Om man har en medelsvår depression kan svårigheterna vara så stora att man inte längre orkar med sitt vanliga vardagsliv eller relationer. Det kan till exempel innebära att man inte klarar av att arbeta, sova ordentligt eller umgås med sina vänner.
Det kan också vara så att man lyckas klara sina plikter, och undviker att visa andra hur man egentligen mår.

-Svår depression
Om man har en svår depression påverkas ens tankar och känslor så mycket att man ofta inte ens bryr sig om grundläggande behov som att till exempel äta och dricka. Att man har allvarliga självmordstankar eller direkta planer på att ta sitt liv kan också ingå i symtomen, men det betyder inte att alla som har en svår depression har självmordstankar.

-Utmattningssyndrom
Om man har en depression som utlösts av stress kan man ha utmattningssyndrom med egentlig depression. Det kallas ibland för utmattningsdepression, men det är inte alla som får utmattningssyndrom som blir deprimerade.

-Återkommande depressioner
Ibland kan depressioner återkomma, och kallas då ibland för recidiverande eller återkommande depression. Om man är deprimerad under en längre tid och inte får behandling, ökar risken att man får återkommande depressioner.

-Dystymi
Dystymi är ett tillstånd som liknar lätt egentlig depression. Man känner sig nästan aldrig glad utan alltid något nedstämd och tycker livet är allmänt tungt. För att få diagnosen dystymi, eller sjukligt svårmod som det också kallas, ska man ha haft symtom under minst två år.

-Bipolär sjukdom
Om man har återkommande depressioner varvat med perioder av mani, överdriven upprymdhet och omdömeslöshet, kan det handla om bipolär sjukdom. För att få den diagnosen behöver man först utredas av en psykiater. Det är en läkare som är specialist på psykiska sjukdomar.

Alla har ställt frågan vad ska man göra om man känner att man har nån av de symtomen, som jag skrev ovan för eller man undrar vad kan jag själv göra.

Har man haft en eller flera depressioner, eller vet att man har en ökad sårbarhet, kan man försöka se till att göra sådant som minskar risken för depression.Här är några förslag på saker som kan hjälpa, även om de inte ersätter professionell behandling.
Utveckla goda vanor
Motion kan både hjälpa om du har en depression och förebygga att du får nya depressioner. Sömnen brukar också bli bättre om kroppen har fått arbeta ordentligt under dagen.

Undvik eller var mycket försiktig med alkohol. Alkohol ökar risken för nya depressioner och för att en depression förvärras.Om det är svårt att utveckla nya, goda vanor kan det kännas lättare om du kan få stöd av en vän eller närstående.
Håll kontakten
Det är bra att försöka hålla kvar kontakten med sina vänner, sin arbetsplats eller andra sociala sammanhang. Om du är sjukskriven är det bra om du kan vara sjukskriven på deltid i stället för heltid så att du håller dig aktiv, fast i mindre omfattning än vanligt.
Är du heltidssjukskriven kan det vara bra att ändå besöka arbetsplatsen ibland. Om inte annat kan det underlätta att du har hållit kontakten när du så småningom kommer tillbaka till jobbet.
Sänk kraven
Eftersom depressionen gör att du har mindre energi kanske du inte orkar lika mycket som tidigare. Det kan betyda att du måste acceptera att du för tillfället måste bete dig på ett annat sätt än du varit van.Om du arbetar kan du behöva sänka dina krav på dig själv. Du kan behöva beskriva för din arbetsgivare vad du klarar av. De flesta arbetsgivare har förståelse för att man inte alltid kan utföra topprestationer. Företagshälsan kan ibland hjälpa till i kommunikationen med arbetsgivaren, om det behövs.Även när det gäller privatlivet och familjelivet är det bra att försöka sänka kraven. Undvik att ta på dig extra arbetsuppgifter om du samtidigt har stora krav på dig i privatlivet. Säg nej till aktiviteter som du egentligen inte orkar eller hinner med.
Hitta sätt att varva ned
Att sova gott är viktigt för att må bra. Har du svårt att somna finns det olika metoder att prova, till exempel kan du pröva att lyssna på musik eller en inläst bok för att skingra tankarna.Att lära in en teknik för avspänning och avslappning kan vara ett sätt att hantera stress och få mer vila i vardagen.
Vistas utomhus
Dagsljus är viktigt för att må bra. Därför är det bra att ta promenader eller cykelturer mitt på dagen när det är som ljusast. Att ha bra belysning hemma och på arbetet kan också påverka humöret positivt.Välj lustfyllda saker även om lusten saknas
Det är viktigt att göra sådant man brukar tycka om, även om lusten just då fattas. Om du till exempel brukar bli glad av musik kan du må bra av att spela eller lyssna på musik, även om du inte trodde det från början.Ta hand om ditt yttre
Sköt om ditt utseende och din hygien. Du mår bättre om du känner dig fräsch.
Ät bra
Försök att äta regelbundet, även om du inte har så stor aptit. Att försöka hålla bra matvanor är extra viktigt när man är deprimerad eller återhämtar sig efter en depression.

***Det bästa tipsen, som jag kan ge alla är att prata om sina problem med nån person, som du själv litar på eller om du vill prata med nån, som jobbar med det så finns olika ställen man kan vända sig till.
Prata med någon om hur du mår
De flesta människor som mår dåligt, eller grubblar på något, behöver tala med en medmänniska. Det kan vara din behandlare, en närstående som du har förtroende för, någon utomstående eller annan vårdpersonal.
Du kan också ringa en telefonjour. Här finns någon som lyssnar och som kan ge råd och stöd i hur du ska komma vidare och vart du kan vända dig. Hit kan du ringa anonymt.
Riksförbundet Balans har tio lokalföreningar och är till för alla som själva har upplevt depression eller bipolär sjukdom, eller som är närstående.

Hoppas att ni,som går igenom en dålig period eller känner personer, som går igenom det kan få hjälp av det, som jag skrev.

Och när du har rest dig
Vänd dig inte om
Det finns ingen väg tillbaka
Varifrån du kom
Allt dem ville ge dig
Har du rivit och förstört
Allt dom hade att säga - har du redan hört

Du är inte ensam
Det finns dem som går med dig
Dem vet hur det är för dem har själv varit där
Har själv varit där

Av Allexya Andreea Bianka - 29 januari 2018 13:37


Livet går upp och ner för alla ibland, men för vissa är det mer ner än upp. Att må dåligt en längre period är såklart riktigt jobbigt, men det finns saker man kan ändra på i sitt liv för att hjälpa sig själv till att må lite bättre.
Här kommer lite tips på vad jag om en av mina nära och kära är nere eller mår dåligt.
Det som man kan göra om en kompis eller om en annan vi bryr om mår dåligt är att:
Helst prata med den personen och fråga hur den mår! Ställa upp för den personen, lyssna och prata.
Fråga om allt är bra och om personen vill prata. Om inte ? lämna ifred.
Gör något tillsammans med den för att få den att tänka på något annat.
Om min kompis är deppig eller mår dåligt går vi och fikar och jag försöker bara lyssna.
Små generösa gester. Om man märker att någon mår dåligt så kan man ju vara extra snäll mot den personen.
Man kan bjuda ut personen i fråga, och göra saker tillsammans som till exempel bio eller picknick.
Lyssna! Ge råd om det går. Umgås, försöka få personen att ha roligt. Lösa problem om det är orsaken, åtminstone försöka.
Vara vid personen, stötta och visa omsorg.
Man kan prata, man kan få den att skratta, göra någonting tillsammans.
Vara där för personen, hålla om, prata med, lyssna på personen, uppmuntra, vara uppmärksam. Ge den stöd, visa att han eller hon har många som hjälper i omgivningen. Visa hänsyn till hans eller hennes känslor.
Det viktiga är att lyssna på den och visa att man bryr sig. Man ska visa att man finns där för den. Det kan vara lätt att försöka byta samtalsämne för att det är läskigt det man pratar om, men försök, det hjälper att lyssna och visa att man finns där.
Hoppa i vattenpölar är kul! Kolla på barnprogram är kul också.
Framför allt lyssna på den som mår dåligt och visa att man bryr sig. Gör något för personen som man vet att den uppskattar. Finnas där om den andra behöver en. ?Behandla andra som du själv vill bli behandlad.? ? Detta gäller också i denna situation.

Men frågan är vad man ska göra själv om man har en dålig period eller är nere. Här kommer några tips på vad jag gör för att må bättre.
-Var utomhus mycket
Att regelbundet få vara i solljus är en av de mest effektivt naturliga sätten att må bättre. Att vistas i naturen har visat sig vara bra för att minska stress, lindra ångest och depression, få en på bättre humör och ge känslor av tillfredsställelse. En av anledningarna till att solljus får oss att må bättre är att det ökar nivåerna av serotonin. Serotonin är en kemikalie i kroppen som tros hålla ens humör i balans, vissa tror att för lite serotonin kan vara anledning till depression. Solljus hjälper också till att styra kroppens dygnsrytm som bestämmer om du får en god nattsömn. Att få tillräckligt med sömn är jätteviktigt för att må bra, då sömnbrist är en stor riskfaktor för depression.
-Håll en bra kost
Att äta bra och hälsosamt har många fördelar. Det är såklart bra för den fysiska hälsan att äta bra, men det är också bra för den psykiska hälsan visar forskning. Viss mat stimulerar kroppens produktion av serotonin, till exempel ägg, mat som innehåller mycket omega-3 fetter (bland annat lax), nyttiga fetter så som kokos- eller linfröolja, och körsbär.
-Motionera och träna
Träning är i alla former är bra för att bättra på humöret. Till exempel kan styrketräning lindra symptom på ångest och depression. För vissa kan det också vara skönt att ha ett träningsmål, då det boostar självförtroendet när man når det.
-Sätt upp mål
Att sätta och uppnå mål kan faktiskt hjälpa en skynda på processen för att må bättre, även om det kanske inte direkt är det man tänker på om man mår dåligt. Att uppnå ett mål bygger på ens självförtroende, vilket alltid är en humörhöjare. Man kan sätta stora mål eller små mål (eller både och), det väljer man själv.
-Jobba med tacksamhet
En tacksam attityd hjälper till med självkänslan, förbättrar ens relationer, minskar negativa känslor och boostar glädje-känslor. Att öva på att vara tacksam är jätteenkelt. Skriv ner tre saker varje dag som du är tacksam för, stort som smått.
-Prata med någon
Genom att prata med en terapeut, eller någon i din närhet om det passar dig bättre, är ett effektivt sätt att komma underfund med vad det är som gör att du mår dåligt. Du kan bearbeta gamla jobbiga händelser och det blir lättare att sikta framåt.

Det här är saker som jag brukar höra för att jag ska må bättre om jag har en dålig period,men också saker, som jag brukar göra för att min nära och kära ska må bra.?????????
Hoppas att de här tipsen, som jag skrev om kommer hjälpa er.??????

Av Allexya Andreea Bianka - 6 oktober 2016 12:49

        å


Det finns inte ord för att beskriva hur mycket jag älskar honom. 😍😍😘😘

      

Ha en underbar dag!😊😉😍😊☺🤗

Av Allexya Andreea Bianka - 5 oktober 2016 23:31

Hej på er allihopa!

Visste ni att kokos olja är bra istället för många produkter?  

Kokos olja är bra istället för:

-hårinpackning 

-nattkräm 

-fuktkräm 

-läppbalsam 

-skrubb 

-massageolja 

-läkande salva 

-bantningsmed 

-stekfett 

-glidmedel.

*Kokosolja är för håret för:

-motverkar frissigt hår   

- ger glans 

-stärker 

-gör den len och fin. Mannars ska ha den i håret hela natten.   

*Skrubb kan man blanda kokosolja med socker och skrubba ansiktet eller kroppen med den. 

*Alla vill gå ner i vikt på en snabb sätt. Bantningsmedel kan man ta 2-5 tkr under dagen. Man kan blanda kokosolja i maten också. 

Här får ni 10 fördelar med kokosolja:

-renar kroppen från gifter 

-vitare leende 

-bättre andedräkt 

- ökad energi 

- balanserar hormonerna 

-bättre hud 

-minskar huvudvärk 

-ökar immunförsvar 

-stärker hjärtat 

-minskar inflammation. 

 

Här har ni lite av den som idasfitnes.se skriver om att kokos olja är bra för hälsan. 


☺☺😍😍🤗🤗🖒🖒

Hoppas att ni har gått några typs på hur man kan använda kokosolja istället för många andra produkter. 

 I nästa inlägg ska jag skriva om hur kan man göra bra hårinpackning och många andra saker .


Ni för ha en underbar och fin kväll. 






Ovido - Quiz & Flashcards